4-TAKT GANGEN

Stap

Alle paarden kunnen stappen, ongeacht het ras. In stap wordt elke hoef apart opgetild en apart neergezet met gelijke timing. Een zuivere 4-takt met gelijkmatige 1-2-3-4 ritme. Het tempo ligt rond de 5 km per uur. In de stap zijn er telkens 2 dan wel 3 hoeven aan de grond. De stap is de basis van alle ‘pleasure gaits’.

Flat Walk

Dit is hetzelfde als een gewone stap met een iets hogere snelheid. De hoeven vertrekken apart en komen verschillend neer met gelijke tussenpozen. Wederom een gelijke 1-2-3-4 beat.

Het hoofdknikken zal duidelijk sneller zijn dan in een gewone stap. De golvende beweging die je in de stap hebt verdwijnt vrijwel in z’n geheel door de hogere snelheid die de rug stabieler maakt. Het kruis blijft vlak en het overstappen is meer dan in stap.

De snelheid en de bouw van het paard bepaalt de mate van overstappen. Simpelweg kun je dit een snellere, meer actieve versie van de stap noemen. De snelheid ligt rond de 9 km per uur.

Bij Paso Peruano’s is de flat of running walk ‘Paso Llano’ genaamd. Hoewel het in theorie dezelfde gangen zijn, is er wel een onderscheid in beweging. Het grootste verschil is het weinig tot geen aanwezigheid van een hoofdknik. Daarvoor in de plaats beweegt een Peruaanse Paso in Paso Llano meer opwaarts en met uitwendige rotatie (uitzwengelen vanuit de schouder) wat ook wel Termino genoemd wordt. Het paard mag ook minder overstap tonen dan bij de running walk maar een ondertred of in eigen hoefafdruk stappen is niet gewenst. Alle andere aspecten van de gangen blijven gelijk. Alle benen bewegen onafhankelijk van elkaar, zowel tijdens het vertrek als bij het neerkomen en met gelijke tussenpozen.

Running Walk

Een running walk is gelijk aan de flat walk maar met iets meer snelheid, doordat het paard langere passen maakt.

Het hoofdknikken blijft behouden in de snelste gang van alle zuivere 4-takten. Het kruis blijft stil terwijl de achterbenen lange, uitgestrekte stappen nemen in tegenstelling tot de snellere beweging in de Fox Trot. Er is geen buiging van het spronggewricht in de running walk en de voorbenen maken een duidelijk minder uitgestrekte beweging dan in de fox trot. Het overstappen neemt zo toe dat de achterhoef wel een paar feet voorbij de afdruk van de voorhoef neergezet kan worden. (1 foot is 30,48 cm) De snelheid varieert per individu en ligt rond de 12 km per uur. Belangrijk bij deze gang is dat het lichaam van het paard los en ontspannen blijft.

In deze gang beweegt de ruiter ook een beetje van voor naar achter in het zadel, gecombineerd met een rollende beweging van de schouders. Echter, er is geen merkbaar gevoel van een op- en neergaande achterhand maar een gevoel van  stuwing alsof de achterbenen het paard voorwaarts duwen.

Vaak wordt een met lange passen genomen “Saddle Rack” gezien als een running walk. Het is nog steeds een even 4-takt gang maar de benen aan één zijde lijken samen voorwaarts te bewegen en de hoeven vertrekken gelijktijdig maar komen apart neer.