GANGEN

Zonder hulp van een video om de bewegingen in slow motion te bekijken, is het moeilijk de diverse gangen te herkennen. Er gebeurt heel veel en het kan heel verwarrend zijn als je alleen naar het hele paard kijkt en probeert te beoordelen wat hij doet. De truc is om te kijken naar het paard in delen, om vervolgens alle stukjes bij elkaar te nemen en de gang vast te stellen. Kijk naar de benen, de hoeven en kijk dan naar wat de rest van het lichaam aan het doen is. Op deze pagina worden de meest voorkomende gangen bij Noord- en Zuid Amerikaanse gangenpaarden beschreven.

Wanneer je eenmaal een idee hebt welke benen samen bewegen (lateraal, diagonaal of onafhankelijk van elkaar), kijk dan naar de manier waarop de hoeven de grond raken en weer vertrekken. Zelfs zonder slow motion is het mogelijk om algemene eigenschappen van de gangen te zien door aandacht te schenken aan het geluid van de hoeven.

Bij Pleasure Gaits laten wij alle paarden onbeslagen. Indien nodig verkiezen wij hoefschoenen boven een hoefijzer en rijden vrijwel altijd bitloos.

Onderstaande foto’s zijn genomen door ondergetekende tijdens een Internationaal Gangenpaarden Verenigings wedstrijd in 2013.

 
DSC_8723a
DSC_8906a
DSC_8578a
DSC_8770a
DSC_8619a
DSC_8599a
DSC_8910a
DSC_8915a
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...