GANGENPAARDEN

Wat is er zo bijzonder aan gangenpaarden?

Gangenpaarden komen in alle vormen, maten, temperamenten en kleuren. Elk ras heeft zijn eigen unieke gang, bouw en karakter, verschillend van de rest met als overeenkomst: aanleg voor meerdere gangen.

Veel mensen die nieuw zijn in de gangenpaardenwereld denken dat gangenpaarden beperkingen hebben ten opzichte van ‘gewone’ paarden. Dit is absoluut niet het geval! Gangenpaarden zijn boven alles paarden. Ze kunnen net zo getraind worden als hun dravende familie. Een gangenpaard bezit naast de 3 basisgangen  stap, draf en galop over meerdere gangen tot wel 8 verschillende! De enige beperking van een gangenpaard is dezelfde beperking die geldt voor elk paard nl. de natuurlijke aanleg.

Eén van de mythen die vaak beweerd wordt is dat gangenpaarden niet kunnen galopperen. Dat kunnen ze wel degelijk. Zet een paard in de wei en kijk ze galopperen. Voor veel mensen valt de behoefte om te galopperen weg zodra ze van de comfortabele gangen hebben kunnen genieten.

Vrijwel elk gangenpaardenras heeft als vereiste dat hun gang genetisch bepaald is. De aanleg voor de vererving van deze gangen is van uitzonderlijk belang voor verantwoordelijke fokkers. Dit garandeert de nieuwkomer dat hun paard in gang kan lopen. Want wat is er zo speciaal aan een gangenpaard die dat niet kan?

Het grootste deel van de gangenpaarden heeft als bijkomende eigenschap dat het een rustig temperament heeft. Hun mensgerichte en werkwillige karakter maakt ze een fijne partner aan de hand en onder zadel. Het spreekt voor zich dat er per individu/ras verschillen zijn en ook de opvoeding meespeelt.

Natuurlijk spreekt het voor zich dat de comfortabele gangen van de paarden voor velen aantrekkelijk is en in sommige gevallen zelfs noodzakelijk. Mensen met lichamelijke beperkingen (door een handicap, een ongeval of rugproblemen) zullen aanzienlijk minder last hebben op een gangenpaard. Vaak genoeg stappen mensen over op gangenpaarden omdat ze de omhoog gooiende bewegingen van een dravend paard niet langer kunnen verdragen. Mensen die op latere leeftijd pas beginnen met paardrijden zullen zich zekerder voelen op een gangenpaard wat hun in staat stelt makkelijker de nodige rijervaring op te doen. In Amerika, waar gangenpaarden een algemeen begrip zijn, worden deze paarden veelvuldig ingezet in gehandicaptenprogramma’s. Bovenal is een gangenpaard dankzij hun unieke gangwerk vaak gemoedelijke karakter en een ideaal paard om ontspannen te kunnen rijden, al of niet in wedstrijdverband.

Gangenpaarden kunnen ingezet worden in de dressuur-, western-, men-, endurancesport en vele andere paardensport activiteiten. Datgene wat hun onderscheidt van andere paarden zijn hun unieke comfortabele gangen.

Wanneer je het rijcomfort hebt ervaren van een gangenpaard is er vaak geen weg meer terug. Welkom in de wereld van gangenpaarden!