Belgisch’ eerste PLP (PaardenLiefhebbersParadijs)

18 jaar geleden betraden de eerste 3 paarden onze weide aan huis. 77 are land achter ons huis was oorspronkelijk een hertenkwekerij, maar is sindsdien in fases omgetoverd tot een heuse PLP. Het begon met het verbouwen van een hooi opslag van de herten tot 3 afsluitbare boxen. Tsja, 18 jaar geleden was ik (net als vele anderen) ervan overtuigd dat een stal een minimum vereiste was om paarden te kunnen houden. Gelukkig had ik intelligente paarden die mij leerden dat het ook anders kon, of beter gezegd, hoorde.

Toen de regen met bakken uit de hemel naar beneden kwam, zette ik bezorgd mijn paardjes op stal. Dag 1 was ok maar op dag 2 trapte Secret consequent hard tegen de houten wanden. NIET LEUK!! De boodschap was duidelijk, dit moest anders.

Oorspronkelijk was de wei verdeeld in 2 grote stukken. Al snel werd duidelijk dat dat niet erg handig was. Om het afgegeten gras voldoende tijd te gunnen om weer te groeien waren 3 weilanden beter om te kunnen rouleren. En om het jaar rond de paarden op de wei te kunnen laten was een pauze (bv nacht) noodzakelijk en zo ontstonden de paddocks in 2003 mede op verzoek van Secret ;). Natuurlijk wilden we geen blubberbende in de paddocks en zo volgde ook drainage. Dat klinkt alsof het vanzelf ging maar hier zijn toch heel wat bloed, zweet en tranen om vergoten (dat laatste vooral bij het zien van de bankrekening).

De 3 stallen werden een jaar later voorzien van aanpalende paddocks die in 2006 ook gedraineerd werden. Sindsdien werden de deuren enkel nog gesloten in geval van medische noodzaak. Er kwam een roundpen in 2006 en de 2.0 versie daarvan volgde in 2009. Deze viel zo in de smaak dat er vaak werd gevraagd of Oscar een zelfde wilde namaken voor anderen. Met vallen en opstaan leerden we van onze verkeerde keuzes. Houtsnippers bv is geen goede bodem voor in een paddock of roundpen…

Ondertussen had de hobbystoeterij een bedrijfsmatige vorm aangenomen en werden er tevens workshops georganiseerd, lessen gegeven, paard gerelateerde producten verkocht en trainingen specifiek voor gangenpaarden opgezet. Tijd voor een gastenverblijf annex ontvangstruimte in 2007 en een mooie piste in 2011. Omdat we al positieve ervaringen hadden met het ‘omkeren’ van grond, twijfelden we geen moment en zo kregen we onze mooie zandpiste en maakten we korte metten met de houtsnipperbodem in de roundpen.

4 jaar later kampten we met een overwoekering van Jacobs KruisKruid en werd het land opnieuw ingezaaid. Sindsdien dachten we na over het aanleggen van een track maar deze kreeg niet echt vorm op papier, laat staan in het echt. Dit voorjaar hakten we de knoop door en gingen we met het Regionaal Landschap de Lage Kempen in zee met het project ‘Samen op een goei wei’. Rondom de piste werd een meidoornhaag voorzien en langs de buitenrand een mooie haag van beuk. Ook legden een kruidenstrook aan. Deze maand werd dan eindelijk de track gerealiseerd. Toegegeven, de puntjes moeten nog op de i gezet worden maar het grove werk is gedaan. De track staat, de hagen worden beschermd en de paarden krijgen meer en meer vrije beweging. Komende periode zullen we het geheel verder gaan perfectioneren met activiteiten om de paarden te triggeren meer te bewegen en bezig te houden.

Is dit nu een paddock paradise voor paarden? Ik denk van niet. Paarden zullen dit zeker verkiezen boven een stal maar om het nu gelijk tot een paradijs om te dopen? Wij mensen proberen ze echt alles te geven wat binnen onze mogelijkheden ligt zonder daarbij de praktische kant uit het oog te verliezen. De verzorging van de dieren moet ook voor ons nog haalbaar blijven.
Ik noem dit een echte PLP, een PaardenLiefhebbersParadijs. De eerste in België! 🙂

© Pleasure Gaits
© Pleasure Gaits
© Pleasure Gaits
© Pleasure Gaits
© Pleasure Gaits
© Pleasure Gaits
© Pleasure Gaits
© Pleasure Gaits
© Pleasure Gaits
© Pleasure Gaits
c90f6c_fe503176d0a54380bf1e01b7944e2805
© Pleasure Gaits
c90f6c_8f53bb1c2c214f91bc297e85c1a171bd
© Pleasure Gaits
Pleasure Gaits
DSC_1557a
Pleasure Gaits
Pleasure Gaits
20180619_204441
Pleasure Gaits
Pleasure Gaits
Pleasure Gaits
Pleasure Gaits
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

…To be continued