LATERALE/DIAGONALE GANGEN

Laterale gangen

Een laterale gang is elke gang waarbij het optillen en neerzetten van de laterale hoeven (aan dezelfde zijde van het lichaam) dichter bij elkaar ligt dan bij het diagonale paar.

Telgang

Het enige ras waarbij deze gang erkend is op wedstrijden, is de IJslander. Bij alle overige rassen wordt de telgang niet als ‘pleasure gait’ gezien. In deze gang wordt het laterale paar gelijktijdig opgetild en neergezet. Ook wel laterale 2-takt genoemd. Je hoort een zuiver 1-2 ritme.

Rassen: IJslander

Stepping Pace

De stepping pace wordt ook wel amble genoemd en is de meest voorkomende ‘pleasure gait’. Het is een gebroken telgang waarbij het laterale voetenpaar vrijwel maar niet gelijktijdig opgetild en neergezet wordt. Het tempo varieert van 5 tot meer dan 20 km per uur. Het klinkt als een 1-2—3-4 ritme. In deze gang wordt je van links naar rechts gewiegd.

Benamingen: Marcha Picada, Sobreandando

Rassen: Mangalarga Marchador, Rocky Mountain Horse, Kentucky Mountain Saddle Horse

Saddle Rack

Na de stepping pace volgt de singlefoot in meest voorkomende ‘pleasure gait’. Deze gang heeft ook veel verschillende benamingen. Vaak wordt dit een 4-takt genoemd, echter is er sprake van het gelijktijdig optillen en in fases neerzetten van de hoeven waardoor het onder de noemer laterale gangen valt. De reden van verschil in timing zit hem in het iets hoger optillen van de voorbenen.

Van een zeer langzaam tempo bij de Paso Fino tot een 12 km per uur. In de basis heeft deze gang een 3-hoef, 2-hoef support. Aan de hals en rug van het paard is te zien dat deze gang gebaseerd is op spanning tov ontspanning van de flatwalk en runningwalk.

Benamingen:  Singelfoot, Paso Corto, Slow Tölt

Rassen: Rocky Mountain Horse, Kentucky Mountain Saddle Horse, Singelfooter, Paso Fino, IJslander

Rack/Tölt

Een rack is de Engelse benaming van de tölt. Het meest bekend is deze gang bij de IJslander. Deze gang lijkt op een runningwalk echter, het paard knikt niet met zijn hoofd en maakt kleinere passen. De schouders en de achterhand zijn volop in beweging wat veelal een hogere knieactie teweeg brengt. In deze gang kan een tempo van wel 35 km per uur behaald worden.

Het verschil tussen de saddle rack en rack is met name het tempo waardoor de gewichtsverplaatsing tussen de hoeven zorgt voor een een zweefmoment. In een zuivere rack is nooit een 3-hoef support maar 1-hoef gevolgd door een 2-hoef support. Noch beide voorhoeven, noch achterhoeven zijn gelijktijdig in contact met de grond. Het tempo van deze gang licht hoger dan de singlefoot.

Benamingen:  Paso Largo

Rassen: Rocky Mountain Horse, Kentucky Mountain Saddle Horse, Singelfooter, Paso Fino, IJslander, Paso Peruano

 

Diagonale gangen

Een diagonale gang is elke gang waarbij het optillen en neerzetten van de daigonale hoeven dichter bij elkaar ligt dan bij het laterale paar.

Draf

De draf is de diagonale 2-takt.

Fox Trot

De Fox Trot is de enige diagonaal verschoven ‘pleasure gait. Simpelweg is de fox trot een gebroken draf te noemen.  Het ziet eruit als een lange, uitgestrekte stap van de voorhand (flatwalk) en een snellere, hogere stap van de achterhand met een sterk gebogen spronggewicht (draf). Het geluid is een 1—2-3—4 ritme. Deze gang voelt aan als een draf met uitblijven van de opwaartse beweging waardoor je niet hoeft licht te rijden.

Benamingen: Trocha, Marcha Batida en Pasitrote.

Rassen: Missouri Foxtrotter, Paso Fino, Mangalarga Marchador en Paso Peruano.