VOEDING

Voeding is een veel besproken onderwerp bij paardenhouders en er is een enorme ruime keuze. Sinds een aantal jaar voeren wij onbeperkt hooi aangevuld met vitamine- en mineralen. Dit betekent concreet dat wij geen granen geven aan onze paarden. Net als mensen is ook niet elk paard hetzelfde dus het kan voorkomen dat een paard hier niet voldoende aan heeft. In dat geval kiezen wij voor granen-/glutenvrije producten van EquiFyt of Esparsette.

Onze granenglutenvrije mengeling komt van EquiFyt en is Pre-Active genaamd. Deze mengeling bestaat uit een variatie van grassen, luzerne, haverpellen en kruiden die worden aangepast per seizoen teneinde onze paarden zoveel mogelijk het jaar rond in balans te houden. Het grote voordeel van dit zeer structuurrijke voer is dat de paarden goed kauwen, veel speeksel vormen waardoor maagzuur wordt afgebroken. Dit zuiver natuurlijk en vezelrijk voeder zorgt ervoor dat het paard voldoende essentiële voedingsstoffen krijgt.

Esparsette is een ‘vergeten kruid’. Het werd eeuwen lang gebruikt als voedergewas voor o.a. paarden. De oorspronkelijke franse naam Sainfoin betekent ‘gezond hooi’. De tot een brokje geperste Esparsette is ideaal voor magere paarden die moeilijk aanzetten. Het is een rijke bron van organische gebonden calcium, vitaminen, B-caroteen, selenium en diverse sporenelementen. Het werkt tegen darmzweren, is goed ter ondersteuning bij dunne ontlasting en werkt oa goed bij paarden met stofwisselingsproblemen.

Kortom, Esparsette heeft een hoge voedingswaarde. Voor schrale paarden is Esparsette een veilige manier om uw paard te laten aankomen. Bovendien is Esparsette veilig voor insulineresistente, cushing en hoefbevangen paarden en ponies. Voor ons een perfect product voor onze Lilly die hoefbevangen is geweest.

Ontworming

Chemische ontworming, wie heeft daar nu geen hekel aan? Het spreekt voor zich dat paarden ontwormd moeten worden maar met alle gevaren voor resistentie is het gebruik van chemische ontworming een heus dilemma geworden. Een goed weidemanagement waarbij de mest liefst dagelijks wordt verwijderd dringt de kans op een wormbesmetting aanzienlijk terug. Een goed begin! Verder is het zinvol om het darmstelsel van je paard een zo onprettig mogelijke verblijfsplaats te maken voor wormen. Ook hier is Esparsette een aangewezen hulpmiddel. De eerste resultaten van onderzoek bij paarden door een onafhankelijk laboratorium ziet er tevens veelbelovend uit met een reductie van 56 % – 88 % voor de kleine rode bloedworm wanneer men Esparsette inzet. Wanneer je je paard hebt ontwormd is het zaak je paard te ondersteunen met bijvoorbeeld Mariadistel. Mariadistel ondersteunt de lever en regeneratie na ontworming, medicatitie en bij een spoelworm of leverbot besmetting.

Belangrijk is om de toestand van je paard te monitoren. ‘Meten is weten’. Dit kan op basis van mestonderzoek. Door een mogelijke besmetting per paard te controleren kun je ook een individueel behandelplan op stellen om doelgericht te werken en resistentie tegen te gaan. In 2014 heb ik een cursus gevolgd om zelf mest te onderzoeken en sindsdien is er definitief een einde gekomen aan mijn onzekerheid wat ontwormen betreft. Gewapend met microscoop en telraam kan ik nu per paard een heel goed beeld krijgen van een mogelijke wormbesmetting en zelfs nagaan of een behandeling met chemische ontworming effect heeft gehad. Een uitkomst!

Je zou kunnen stellen dat wij er een holistische visie op na houden. Grotendeels is dit correct maar wij schromen er niet voor om onze reguliere dierenarts in te schakelen wanneer wij dat nodig achten.

c90f6c_0cf85cadd1204aaba7aef5174afd857c
c90f6c_9f2360f50da8451098da85c48618ac02
c90f6c_7fcd20d9f81c4a0faad59179896f6dd5
c90f6c_e6bc7abc26614c94ae3390c295f90656
c90f6c_a01952c2d7d349e2a40a1890f5d3014c
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...