HERITAGE WALKING HORSE

Al jaren ben ik verknocht aan de Tennessee Walker en zijn comfortabele gangen. Toch hangt er vaak een schaduw over hun populariteit hier in Europa; Walkers staan bekend als ‘die paarden op klompen’ waar foto’s bij getoond worden met extravagante bewegingen die ver van natuurlijk zijn. Hoe heeft het toch zover kunnen komen? Van oorsprong was de Walker een veelzijdig werkpaard die door de komst van de auto en tractor ‘out of business’ raakte en tot wedstrijdpaard werd omgevormd. Een goede comfortabele flat en running walk heeft niets spectaculairs. De ruiter zit stil, het paard beweegt zich in een vloeiende beweging geheel ontspannen voort. Voor toeschouwers niet boeiend om naar te kijken maar voor de ruiter des te plezieriger om te rijden.

Maar de verandering ten behoeve van spektakel vond wel degelijk plaats met als gevolg dat er ook een verschuiving in de gangaanleg waarneembaar werd van een 4-takt naar meer laterale gangen tot zelfs zuivere telgang. “Zwart met mooie gangen” werd de sleutel tot succes in de soms zeer winstgevende handel in jaarlingen tijdens de september Celebration. Hoewel de meerderheid van de Walking Horse fokkers in Tennessee in deze ontwikkeling meeging, weigerden enkele koppigen om te zwichten voor deze trend, die er toe zou leiden dat uiteindelijk de oervorm van het Walking Horse zou verdwijnen. Deze koppige lieden koesterden hun oorspronkelijke visie, hielden hengsten en fokten merries uit bloedlijnen die al vele jaren in hun families waren, waarvan sommigen al bestonden voordat het stamboek TWHBEA tot stand kwam. Hoewel deze fokkers decennia lang genegeerd werden, hebben zij nu eindelijk succes door de grote vraag naar hun producten in het hele land en zelfs de wereld. Deze mensen slaagden er in om in een ander ritme te werken, het originele ritme van een hoofdschuddende, tandenklapperende running walk langs een landweg.

Een 6-tal fokkers die de Tennessee Walker koesteren waarvoor hij van origine gefokt is, hebben zich in 2003 samengevoegd tot de Tennessee Walking Horse Heritage Society. Meer info over dit oorspronkelijke type paard met hun specifieke karaktereigenschappen en gangen vind je op de Heritage Society website. In 2014 waren er al honderden paarden gecertificeerd als Heritage Walking Horse naast hun TWHBEA registratie. Het grote verschil hierbij is dat een Heritage Walker zowel qua bloedlijnen als qua kleur traceerbaar is tot in de boeken van het oorspronkelijke stamboek TWHBAA. Daarnaast wordt elk paard beoordeelt op zijn gangwerk dmv een video voordat er een eventuele certificering plaatsvindt. Door het grote succes de Heritage Horse Society werd in 2015 het Internationale Heritage Walking Horse Assiciation (IHWHA) opgericht. Al onze Walkers zijn ingeschreven in dit stamboek. Wij zijn trots deel te mogen uitmaken van deze groep en een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van de oorspronkelijke Tennessee Walking Horse.

Dit filmpje waar de World Grand Champions van de eerste orde tot in de ’70-er jaren getoond worden laten duidelijk de verandering zien in beweging, knie aktie en ondertreden. Ook het voorkomen van de Walker verandert van een stevig paard naar een eleganter type die hoog op de benen staat. Wanneer je bij jezelf nagaat welke van deze paarden nu het prettigst te rijden zijn tijdens lange buitenritten dan ga je automatisch terug naar de jaren ’40. En dat is precies waarom wij fokken met oude bloedlijnen!