MOUNTAIN HORSE

DSC_0401aToegegeven, we waren er al wat jaartjes mee bezig. In mijn archief zit nog een rassenbeschrijving uit 1998. Ergens op Internet had ik iets gelezen over Rocky Mountain Horses en ik wilde weleens een stoeterij bezoeken tijdens een trip naar de US. Het duurde echter tot 2010 voordat we dat ook echt deden. Destijds stond ik Armin bij in het herkennen van de verschillende gangen van de Rockies. In de tussenliggende jaren kwamen er veel Mountain Horses op ons pad; voor training, om zadels aan te meten of ter verkoop.

De Rocky Mountain Horse is een robuust gebouwd paardje en heeft een stokmaat varierend tussen de 1.47m en ca 1.60m. Rocky Mountain Horses hebben altijd een effen kleur, bont is niet toegestaan. Bijzonder is het zilver gen wat veelvuldig voorkomt. Dit resulteert in het populaire zwart zilver ofwel chocolate; een chocolade bruine vacht met blonde manen en staart. Minder vaak wordt ook bruin zilver ofwel red chocolate gezien. Verder komen alle andere effen kleuren voor, inclusief champagne. Het stamboek voor Rocky Mountain Horses is in 1986 opgericht, de boeken gingen in 1989 dicht waardoor enkel nog met geregisteerde Rockies gefokt kon worden teneinde een stamboom te krijgen. De Rocky Mountain Horse Associatie vereist naast het raszuiver fokken tevens een certificering teneinde ook het gangwerk en karakter te kunnen beoordelen. Pas wanneer de paarden gecertificeerd zijn kan men ook fokken.

Andere Mountain Horse registraties zijn de Kentucky Mountain Saddle Horse Association en Spotted Mountain Horse. Veel Rocky Mountain Horses zijn dubbel geregistreerd.

Gangen: lateraal verschoven 4-takt in Europa vaak tölt genoemd